[vc_row][vc_column][vc_message]

Origineel artikel VRT

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/23/baby-s-die-melk-drinken-uit-plastic-flessen-krijgen-dagelijks-m/

Door: William Laenen, Ben Vanheukelom

[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=”shadow”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Baby’s die melk drinken uit plastic flessen, krijgen dagelijks miljoenen microplastics binnen

Baby’s die flesvoeding drinken, krijgen dagelijks miljoenen microplastics en mogelijks miljarden nog kleinere nanoplastics binnen. Dat blijkt uit een studie van het Trinity College in Dublin. Die blootstelling is veel hoger dan tot hier toe gedacht. De hoge temperaturen die aanbevolen worden voor het steriliseren van de flessen en het bereiden van babyvoeding, vergroten het loskomen van de microplastics, zo blijkt. Over de mogelijk schadelijke effecten van die deeltjes is nog maar weinig geweten.

 

Het aantal microplastics en (nog kleinere) nanoplastics dat de onderzoekers in de flesjesmelk vonden, lag tot 10.000 keer hoger dan men tot hiertoe dacht. Microplastics zijn kleiner dan de doorsnee van een mensenhaar, nanoplastics zijn nog veel kleiner. Ze zijn zo klein dat ze moeilijk te tellen zijn.

“We waren absoluut stomverbaasd dat we zoveel microplastics in de melk van die babyflesjes vonden”, zegt professor John Boland van het Trinity College in Dublin, Ierland, die het onderzoek mee voerde. “Een studie vorig jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie schatte dat volwassenen tussen de 300 en 600 microplastics per dag binnen krijgen. Onze gemiddelden lagen in de orde van een miljoen of miljoenen.”

 

Tot nu toe was al bekend dat mensen microplastics consumeren via voedsel en water en door ze in te ademen. Thee bijvoorbeeld die gezet wordt met plastic theezakjes en drinkwater dat komt uit plastic flessen, blijken microplastics te bevatten. Wetenschappers zijn bezorgd dat microplastics giftige stoffen in het lichaam brengen en ziektes verwekken.

 

Plastic in de keuken is een bron van microplastics

Eerder was al vastgesteld dat microplastics de hele planeet vervuild hebben; van de sneeuw op de polen tot de diepste oceanen. Tot hiertoe werd aangenomen dat die microplastics vooral van plastic afval kwam.

“Onze studie toont nu aan dat ook plastic producten een belangrijke bron van microplastics zijn“, zegt professor Liwen Xiao van het Trinity College. “Dat betekent dat de blootstelling veel dichter bij ons ligt dan eerder gedacht.”

Dat geldt niet alleen voor plastic melkflessen. Wetenschappers vonden ook bewijs dat andere plastic bakjes die we gebruiken om voedsel of water op te warmen miljoenen microplastics per liter vloeistof vrijgeven.

De melkflessen uit de Ierse studie waren van polypropyleen. Dat is een van de meest gebruikte kunststoffen. Als alternatief voor glazen flessen vertegenwoordigen dit soort drinkflessen 82 procent van de wereldmarkt.

 

Onderzoek toevallig gestart

Het onderzoek naar de microplastics in babymelk startte eerder toevallig nadat een onderzoeker merkte dat sommige filters in het labo steeds weer verstopt geraakten. Dat bleek te komen van microplastics die afkomstig waren van het plastic materiaal uit het labo.

Voor de test van babyvoeding volgden de onderzoekers de internationale richtlijnen om babyvoeding klaar te maken: de flessen steriliseren met water op 95 ° Celsius, het melkpoeder oplossen op 70 ° Celsius en schudden met de fles. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de studie:

 

  • Polypropyleen melkflesjes kunnen tot 16 miljoen partikeltjes microplastic en miljarden nanoplastics per liter afgeven.
  • Sterilisatie en blootstelling aan water op hoge temperatuur verhogen de afgifte van microplastic van 0,6 miljoen tot 55 miljoen deeltjes per liter als de temperatuur stijgt van 25 tot 95 ° Celsius.
  • Andere producten van polypropyleen zoals waterkokers en brooddozen geven vergelijkbare niveaus van micropartikels vrij.
  • Het aantal microplastics dat vrijkomt uit polypropyleenflessen kan aanzienlijk verminderd worden door een aangepaste sterilisatie en bereiding. (lees verder onder de foto)

De wetenschappers adviseren om water te koken en de poedermelk op te lossen in andere dan plastieken vaten en het na afkoeling pas in de plastic drinkfles te gieten. Ze raden ook aan om de plastic drinkfles na sterilisatie drie keer te spoelen. “Dat zal het aantal microplastics drastisch verminderen”, zegt professor Boland.

Hij roept beleidsmakers ook op om de huidige richtlijnen voor het bereiden van flesvoeding in plastic zuigflessen te herzien of om glazen flessen te gebruiken, ondanks dat deze zwaarder zijn voor de baby’s om vast te houden en dat ze breekbaar zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt moeders aan om kinderen de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven, daarna nog minstens anderhalf jaar borstvoeding gecombineerd met vast voedsel..

 

Belgisch onderzoek bevestigt belang van deze studie

“Deze studie is belangrijk”, zegt Jana Asselman die aan de UGent de impact van microplastics onderzoekt. “Ze toont aan dat microplastics een zeer grote rol spelen in ons dagelijks leven van op jonge leeftijd. De richtlijnen van Kind & Gezin in ons land voorzien minder hoge temperaturen en minder lange sterilisatie dan het protocol van de studie, waardoor de blootstelling voor België vermoedelijk lager zal liggen.”

“Maar, het probleem is dat we nog veel te weinig weten over de mogelijke effecten hiervan. Bovendien, weten we nog veel te weinig over de kleinste partikels, nl. nanoplastics, omdat ze zo moeilijk te meten zijn. Deze partikels zijn ook niet gemeten in deze studie, men maakt er wel een inschatting van. Maar het zijn net de kleinste partikels die het gevaarlijkst kunnen zijn. Want hoe kleiner het partikel, hoe makkelijker ze kunnen binnendringen in onze cellen of tussen de cellen kunnen glippen en dus een effect kunnen hebben op verschillende organen in ons lichaam.”

 

Test op 48 plaatsen in de wereld

Op basis van hun onderzoek maakten de wetenschappers een inschatting voor de blootstelling in 48 regio’s over de hele wereld. Ze schatten dat baby’s die met flessenmelk gevoed worden in hun eerste levensjaar dagelijks 1,6 miljoen partikels microplastic binnen krijgen. In de VS, Australië en Europese landen loopt dat zelfs op tot meer dan 2 miljoen deeltjes per dag.

“We moeten dringend onderzoeken wat de implicaties van deze nieuwe gegevens over vrijkomende microplastics zijn,” gaat Boland verder. “We werken al samen met collega’s die nagaan wat het effect is op het immuunsysteem. Verder onderzoek moet ook uitwijzen hoeveel van de vrijgekomen microplastics er in de bloedbaan terechtkomen.”

“Ik heb alvast alle plastic voedseldoosjes weggegooid en als ik jonge kinderen had, zou ik geen kindervoeding meer klaarmaken in plastic flessen”, besluit Boland.

 

Verder onderzoek nodig

Of de concentratie microplastics in flessenvoeding schadelijk is voor jonge kinderen? “We weten het gewoonweg niet”, zegt Asselman. “Er zijn daarover nog te weinig studies. De studies die naar effecten van microplastics kijken, bestuderen meestal andere plastics en andere concentraties. We weten bijvoorbeeld dat polystyreen microplastics die kleiner zijn dan een duizendste van een millimeter en een bolvorm hebben, zelden door onze darmbarrière opgenomen worden, maar dat er een grotere kans is op opname van nanoplastics die nog kleiner zijn.”

“Er is dus dringend nood aan studies die nagaan of deze micro- and nanoplastics kunnen opgenomen worden in ons lichaam en vooral, wat daar de gevolgen kunnen van zijn”, besluit Asselman.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food. Het Trinity College in Dublin, dat het onderzoek uitvoerde, publiceerde op haar website een artikel over de studie, waarop dit artikel gebaseerd is.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]